Abasár nemcsak a boráról híres, hanem különleges, állandó hőmérsékletű borospincéiről is, melyek még a Mátrában is kuriózumnak számítanak.

A sziklába vágott borospincék egyik csoportja a falu közepén a Pincék során és a Bolt-tetőn, a másik pedig itt a község délnyugati részén, a Kővágón helyezkedik el. A Fő út szélén, a Kővágói pincesoron szőlőprés fogadja a látogatókat, mely utal az abasári emberek fő megélhetési forrására: a bortermelésre. A prést Buzás Imre adományozta a falu javára az 1990-es évek elején. A több mint 150 éves prés ipartörténeti ritkaság: ugyanis fogaskerék-áttételes. Hasán felirat olvasható: „Minden vendég, aki itt jár, vegyen engem észre, drága Sár-hegy áldott levét szürcsölje, kortyolja, vigye hírét, hogy Abasár kész a barátságra, szívesen lát minden embert vendégbarátságban, de, leginkább, ha egyezik igaz magyarságban.” (Szerzője Papp Géza plébános úr, érseki tanácsos.)

A Pincék során található pincék egyen típusúak: négyzetes alaprajzú borháza „ternáca” kőből rakott, az innen mélyebbre vezető „torokkal” együtt, ahonnan lépcső vezet a még mélyebben húzódó „ágba”. Ezt már nem kőből rakták, hanem a természetes kőzetbe, sziklába vágták.

A borház bejárati falát hatalmas kváderkövekből építették, az ajtó keretét pedig félköríves kövekből állították össze. Az abasári szőlőkben, egy kivételével, jellemzően nincsenek pincék, azok a pincesorokon találhatóak.