Abasár Község Önkormányzata és a Napsugár Óvoda közösen szeretné felhívni a környezet megóvása irányában elkötelezett lakosok figyelmét, az alábbi kampányra. A kampány keretén belül hamarosan gyűjtődoboz kerül kihelyezésre, az óvodában ahová mindenki leadhatja nem használt készülékeit.

„PASSZOLD VISSZA TESÓ!” ez az elnevezése annak a kezdeményezésnek, melyet a magyarországi  Jane Goodall Intézet hirdetett meg. A program célja a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonok visszagyűjtése. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, így az intézet most elhatározta, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük.  

Az Abasári Napsugár Óvoda,- mint Örökös Zöld Óvoda- fontos feladatának tartja a környezet megóvását, védelmét. A számos zöld program mellett szelektíven gyűjtjük a papírt, a műanyag PET kupakokat, a használt ceruza elemeket, komposztálunk, de bekapcsolódunk a településen meghirdetett elektronikai hulladékgyűjtésbe is. Az óvodába hamarosan megérkezik a gyűjtődoboz. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthonában, vegye elő használaton kívüli mobiltelefonját, keresse fel az óvodában a gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.

Köszönjük!

További információ itt olvasható: http://www.janegoodall.hu/mobilkampany.html