Településünk nagy elismerésben részesült május 18-án. A Heves Megyei Közgyűlés egyik albizottsága, a Heves Megyei Értéktár Bizottság díszoklevelekkel jutalmazta az Abasári Értéktár tagjainak erőfeszítéseit és munkásságát, mivel a helyi 14 értékből hetet olyan precizitással terjesztett a megyei bizottság elé, hogy azokat be tudták venni a megyei értékek közé, öregbítve ezzel Heves megye hírnevét. A XXV. Katona- és Bordal Fesztivál keretében a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága is szervezett egy kiállítást a megyei értékekből. Az ifjabb Hermann István elnököt képviselő Csathóné Sebők Erika, a Heves Megyei Értéktár Bizottság alelnöke, valamint egyben az említett NMI-intézet igazgatónője szóban köszönte meg a település értéktár bizottságának a munkáját, kiemelve a precíz és tudatos gyűjtő- és alkotómunkát. Ezután az alelnök-asszony két oklevelet adott át az illetékeseknek.

Az egyik a településünkön megrendezett Nemzetközi Katona- és Bordal Fesztivált emelte be a Heves Megyei Értéktárba, a másik okirat pedig a korábban felvett hat abasári helyi érték felvételét igazolta, amelyek a következők: Sármonostor–Aba Sámuel király sírja, Abasári Olaszrizling, Kapásház–Abasár, Abasári Kőtenger, Abasári Szent Anna Kápolna és Abasári Plébániatemplom. Az oklevelek tartalmazzák azt is, hogy Abasár község, mint felterjesztő, mind a hét értékkel kapcsolatban jogosan használhatja bármilyen rendezvény, tudományos utalás vagy hivatkozás kapcsán a Heves Megyei Értéktár emblémáját (logóját). A Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságának honlapján június 3-án cikk is megjelent az Abasáron rendezett kiállításról, és a településünknek átadott oklevelekről.

A cikk a következő linken olvasható:

A 2013 őszén megalakult Abasári Értéktár Bizottság tagjai a következő személyek: Petes Imréné elnök; Buzás Gergely régész, a visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója; Fülöp Bertalanné; Hartman Györgyi könyvtáros; Kazsu Attila; dr. Komjáti Zoltán Igor történész; Porupsánszki Imréné; Racskó János borász; (+) Rudas Sándor; Szabó Éva.