Abasár Község Önkormányzata partnereivel közösen 2014 és 2019 között összesen 37 darab pályázatot nyert el. Az elnyert támogatások összértéke megközelítőleg 1 366 029 750 Ft., melyhez még 39 802 663 Ft. önrészt kellett biztosítania az önkormányzatnak. Volt olyan pályázat, ahol euróban kaptuk a támogatást, volt olyan, ahol eszközöket kaptunk ezért megközelítő az érték. A 37 nyertes pályázatból 29 már megvalósult, 6 darab pályázat megvalósulás alatt áll.

Az elmúlt öt évben megújult az I. számú orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, új fogászati rendelőt építettünk, felújítottuk az óvodát, kültéri fedett ovi sportpályát építettünk. Szinte az összes nagyrendezvényünket pályázati finanszírozásból valósítottuk meg, de pályázati támogatással rendeztünk nemzetközi ifjúsági tábort itthon és Erdélyben is gyermekeink számára. Megújult a sportpálya öltözője, ahol önerőből egy kisebb edzőtermet is kialakítottunk, kondigépek vásárlásával. Közvetlen Európai Uniós pályázat segítségével ingyenes kültéri vezeték nélküli internet pontokat hoztunk létre három helyszínen (Fő tér, Saári Közösségi Ház, Borrendelő), a település biztonságát pedig okoskamerák kihelyezésével növeltük. Megújult a Kapásház, ingyenesen használható számítógépes pontot állítottunk fel a Saári Közösségi Házban.

Önerőből kicseréltük a Vörösmarty út közmű hálózatát, teljes egészében felújítottuk az ott található járdát. Szintén önerőből újult meg a járda a gyógyszertártól a Gyöngyösi útig a Fő úton.

A biztonságos közlekedés érdekében a Fő úton önerőből megvásároltunk és elbontottunk két lakatlan, romos ingatlant. A terület hasznosítására kiírt szavazáson az abasáriak parképítést kértek, melyre LEADER pályázatot nyújtottunk be. A terület rendezése, az ökopark megépítése még idén elkezdődik.

Két alkalommal kértük a helyiek véleményét kérdőívek segítségével, egy alkalommal online módon. Gyakorlatilag minden használatban álló intézményünk megújult az elmúlt másfél évtizedben, kivéve a községházát. Most végre erre is sor került.

Nagyon fontos, hogy mindig a pályázónak kell igazodnia a kiírt pályázatokhoz. Hiába szeretett volna Önkormányzatunk út- és járdafelújításra pályázni, évekig nem volt ilyen típusú pályázat kiírva. Egy-egy nyertes pályázat megvalósítása sem egyszerű: az önkormányzat esetében például szerettük volna, ha tető kerül az épületre. A pályázat azonban kifejezetten a meglévő épület energia megtakarítást elősegítő fejlesztéseit támogatta. Így a pályázat keretein belül a lapostető szigetelése elszámolható volt, nyeregtető építését azonban nem engedték, mert az további energetikai megtakarításokat nem hozott volna.

Gyakran előfordul az is, hogy egy-egy pályázaton az önkormányzat nem indulhat, ilyenkor civilszervezeteinket segítjük a pályázat elkészítésében. A lenti listában az önkormányzat által elnyert pályázatok mellett azok a civilszervezeti nyertes pályázatok is szerepelnek, melyek benyújtásában, magvalósításában az önkormányzat részt vett. A felsorolásban csupán a nyertes pályázatok szerepelnek, emellett természetesen voltak olyan pályázatok is, melyeket benyújtottunk, de nem kaptak támogatást.