Aba Sámuel Honvéd Hagyományőrző Történelmi Daloskör

Az Abasári kórus 30 éve alakult Kámán Árpád középiskolai tanár vezetésével. Az egyetlen kulturális csoport falunk történetében, amelynek működése elérte a 30 évet. A kórus – úgynevezett – „templombajárókból” jött létre 1990-ben, kb. 60 fővel, majd részt vettek 1991-ben az Abasáron és Pálosvörösmarton felállított Hősi Emlékművek felavatásának ünnepségén. Az akkori polgármester, Juhász Béla, teremtette meg a lehetőséget a kórus működéséhez, a próbákat az Önkormányzat épületében tarthattuk.

A kórus az ország egyetlen specializált dalköre lett, amely történelmi, háborús és katonadalokat énekelt. A kórustagok szívesen fogadták a repertoárt, így a katonai hagyományőrzést és a magyar történelem zenei felidézését különböző formában tettük meg Aba Sámuel falujában. Örömömre szolgál, hogy céljaimat az együttes többszörösen túlteljesítette. 1999-ben már olyan széles tárházunk volt, hogy képesek voltunk 2 órás műsort is adni. Programunkban hazafias dalokat, katonadalokat, történelmi dalokat és hazafias egyházi énekeket szólaltattunk meg, egyben ezeket így népszerűsítettük is.

1994-ben született meg a Katonadal Fesztivál ötlete, amely 1995-ben elindult, és vele egy országos mozgalom is, amely végül Népzenei GUINNESS rekordhoz vezetett a résztvevő együttesek tekintetében. Ez mai napig a legnagyobb 2 napos találkozó. Szerencsésen alakult a helyzetem azzal, hogy 1997-től teljesen magamra vállalhattam a szervezést: a meghívásokat minden megye népzenei és más jellegű csoportjának elküldtem, ezzel inspirálva őket, hogy adjanak elő ilyen dalokat. 1998-tól már az ország legnagyobb népzenei találkozója volt. 1999-ben 135 együttes jelentkezett, két nap alatt 2500 fellépővel, vendéggel. Minden megyéből jöttek hozzánk: a kórusvezető 20 autóbusznyi embert, 800 főt szállásolt el Mátrafüreden, Abasáron, Gyöngyösön és Pálosvörösmarton. Végül közel 500 együttest sikerült bevezetni a történelmi dalok éneklésébe, másrészt a 2010-es évek közepén hatásunkra az országban már 15 ilyen jellegű rendezvényt tartottak.

Az Abasári Fesztiválokon a Polgárőrségünk elévülhetetlen érdemeket szerzett. A Magyar Honvédség pedig mindvégig fővédnöke lett a rendezvénynek, ebben 1994-ben Végh Ferenc tábornok úr és Mádi János ezredes úr nyújtott jelentős segítséget. A Fesztivál számára tucatszámra tudtam zenei védnököket és olyan hírességeket találni, akik ennek a rendezvénynek rangot adtak. A védnökök neveit a csoportoknak kiküldött meghívóinkon is feltüntettük. Az első években a zsűriben népzenészek, popzenészek, katonazenészek, sőt még komolyzenészek is ültek.

Kezdettől fogva gyűjtő munkát is végeztem. Így tárultak fel százszámra azok a korábban ismeretlen vagy kevésbé ismert dalok, melyek évtizedekig feledésbe merültek, illetve nem szólalhattak meg. Ugyanezt tette a többi együttes is. Dalainkat neves történelmi helyeken, neves művészekkel, színészekkel, zenészekkel egy műsorban, ünnepségeken adhattuk elő esetenként 100-150 ezer ember előtt (Hősök Tere). Ismertségünk a Katonadalfesztivál elindulásával (1995) párhuzamosan növekedett. A repertoárunkra politikai rendezvényeken és ünnepségeken is igény volt.

1996-tól kitárult a világ számunkra: március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án több helyre hívtak, neves pártok és politikusok.  Budapest számunkra évről évre rendszeres fellépési hely lett (például Bem tér, Corvin köz, Széna tér, Szent László tér, Hősök Tere – 9 alkalommal – Petőfi szobor, Vígadó, Kongresszusi Központ, Budai Vár, NATO rendezvényen a Stefánia Palota stb.). Pesten kívül, miniszteri meghívottként, a Kecskeméti Országos Repülőnapon is szerepeltünk. Szinte minden párt meghívott minket a rendezvényeikre: MDF, MIÉP, Jobbik, Kisgazdapárt, Fidesz, Pofosz, Kereszténydemokrata Párt, de az MSZP-s kampányokban is felléptünk. A kórustagokkal megegyeztünk, hogy mi fellépők vagyunk és nem politizálunk. Így akik hívtak bennünket, azok meghívását fenntartás nélkül elfogadtuk. Mindig elutasítottam, hogy fellépéseink újságokba kerüljenek, mert úgy éreztem, hogy nem kell a propaganda, ami visszafelé is elsülhet.

Csak Budapesten 40 alkalommal szerepeltünk. Nagy Feróval először 1996-ban, a Bem téren énekeltünk. Többször szerepeltünk a Beatrice együttessel is, ez késztetett elgondolkodásra, hogy a kórusnak találjak zenei kíséretet. 2002-ben találtam ki a katonai pop-rock műfajt, amely addig nem létezett. Ehhez olyan zenészek kellettek, akik ezt magas zenei tudásukkal meg tudták valósítani. Gyöngyösi zenészekből alkottam meg az AbaGyöngy zenekart Danhauser Balázs, Majoros László és Mátra Gusztáv személyében. Kivételes tehetségük volt erre a műfajra. Amikor 2003 -ban falunapokon a kórus ilyen hangszerelésben adott elő dalokat, kiderült, hogy eltaláltuk a katonai „popkorízlést”. 2004 tavaszára egy lemeznyi anyag gyűlt össze, amit a májusi Fesztiválon mutattunk be óriási sikerrel. A Fesztivál előestéjének főpróbáján szerencsénkre jelen volt az ATV kívánságműsorának producere, Faller István úr, aki a műsor láttán úgy döntött, hogy rögzíti az Abasári Kórus másnapi gálaműsorát. Az egyetlen feltételem az volt, hogy magyar zászlóval vezényelhessek. Beleegyezett. Szinte példátlan a zenei világban, hogy egy addig ismeretlen csapat műsora egy héttel később már interjús beszélgetés keretében kerüljön be az ATV Délidő című kívánságműsorába. Abban az évben a Hősi Emlékműnél is felvették dalainkat. Új dalainkból 2005-ben és 2006-ban is felvétel készült Farkasmályban, majd a Kolpingban. Így bővült Abasár és az Abasári Kórus ismertsége, hiszen utána nem telt el hét, hogy ne szerepeltünk volna kívánságműsorban. S hogy kik kérték, hogy szerepeljen az Abasári kórus? Magyarországon kívül Európa, Ausztrália, Amerika magyarjai. Már 16 éve kívánságműsorozunk, az ATV, Duna TV, Nóta TV után jelenleg a Hatos Tévécsatornán. Többször készített felvételt velünk az M1 TV is. De évekig a HÍR TV napi műsoraiban is készítettek interjúkat velem és Waszlavikkal közösen a mindenkori Fesztivállal kapcsolatban. Párszor az RTL Klub is foglakozott velünk. A mai napig Faller István a producerünk. Dalaink már több CD lemezt töltöttek meg. Önálló Facebook lapunk is működik „Abasári Kórus” névvel.

Sok száz meghívás során Heves megye 50 városában és falujában, ezenkívül még 13 megyében szerepeltünk egyszer vagy többször. Sokat köszönhetek Waszlavik Gazember Lászlónak, aki védnökünk, harmonikás kísérőnk és stúdiósunk, Gidófalvy Attilának (Beatrice, Karthágó), aki személyesen járt le Abasárra velünk gyakorolni. A Karthágó együttest 2006-ban módomban volt otthonomban is megvendégelni. Elsősorban azonban Nagy Ferónak (Fesztiválvédnök, Abasár Díszpolgára) tartozom köszönettel, aki zenei tanácsokkal segített, inspirált és minden hívásomra a Fesztiválok alkalmával is eljött Abasárra ingyen, emberbaráti szeretetből. Emellett sok közös felvételünk is született (lemezdal, videófelvétel), stúdióját is biztosította nekünk, és akivel családi kapcsolatunk is régi keletű. A Mezőgazdasági Iskolámból került ki 2 zenész, Danhauser Balázs és Majoros László és diákként stúdiósom Tóth György. Mátra Gusztáv hosszú évek óta a vállán hordozza a dalkészítéseket, emellett ő is stúdiósunk. Ki kell emelnem Tóth István kórustagunk, kamerásunk nevét, aki kezdettől fogva felvette a különböző fellépéseinket, a Katonadalfesztivál 2 napját, illetve zenekíséretes dalainkat. De dalaink adtak lehetőséget, hogy a Kárpátia Zenekar előegyütteseként is többször szerepeltünk. 1995 óta az Országos Huszáregyesülettel is szoros kapcsolatot ápolunk rendezvényeiken felléptünk, alkalmanként Waszlavikkal is, plakátjaikon „Aba Baka RocK” együttesként tüntettek fel. Emellett szerepeltünk pop-rock zenei rendezvényeken is (Hanyi Parti Fesztivál – Hevesvezekényben).

Dalfeldolgozásaink nemcsak katonai jellegűek, bordalok, operettdalok és karácsonyi dalok is készültek. 2020-ig közel 150 művet dolgoztunk fel, rengeteg ismeretlen dalt, ami mind a mai napig tart. Szerepeltünk többször népi ill. cigány zenekarral. Felléptünk nóta és operett esteken is. Dalainkat sokan felteszik az internetre, így a különböző videómegosztó csatornákon rengeteg dalunk szerepel. Az ország kórusai közül a mi dalainkból van a legtöbb feltéve, és mi vagyunk a legnézettebbek. Zenei stílusunk egyedülálló, és azóta sem tudta követni senki. A kórusvezető 1999-ben megkapta az „Abasárért” kitüntetést, 2001-ben a kórus, Dér Ferenc polgármestersége idején, a „Heves Megyéért” kitüntetésben részesült. 2003-tól Dr. Lénártné Benei Anikó polgármestersége alatt, a kórusvezető többször kapott miniszteri kitüntetést. 2012-ben a Kórus tagjai, ő általa, Abasár Díszpolgárai lettek, 2019-ben pedig egyes alapító tagok miniszteri kitüntetésben részesültek. Külön öröm volt számomra, hogy 2013-ban a Mátrafüredi Erdészeti Középiskola tanáraként, mint pedagógus is, miniszteri kitüntetésben részesültem. 2019-ben JUBILÁLTUNK, megtartottuk a 25. KATONADALFESZTIVÁLT, ami példátlan az országban. A sok elismerés mellett igazán örvendetes volt számomra, hogy a Heves Megyei Vállalkozók (VOSZ) is felfigyeltek a kórus tevékenységére, a történelmi hagyományok ápolására, és ezért 2019 decemberében, mint kórusvezetőt, Megyei Príma Díjra jelöltek. Ez betetőzte az elmúlt 30 év sikerét.

Abasár ünnepei, különböző alkalmai évtizedekig „lekötötték” a kórus tagjainak mindennapjait és ünnepnapjait. Külön kiemelésre méltó a kórus BETLEHEMEZŐS tevékenysége, amivel bejártuk a gyöngyösi járás sok faluját és városát Advent idején. Még Budapesten is bemutattuk párszor. Jótékonysági rendezvényeket szerveztünk a Kolpingban a gyöngyösi Autista Központ számára, illetve a Máltai Szeretetcsoportnak is énekeltünk. Az Abasári öregotthonban is rendszeresen szerepeltünk.

Gyöngyös történelmi, kulturális életének is meghatározói lettünk. 1995 óta ápoljuk az Almásy-család emlékét, amelyet sokszor közös megemlékezéseken az Almásy Pál Mezőgazdasági Iskolával ill.  a jogutód Erdészeti Iskolával is megtettünk. A Fő téren évente két alkalommal tartunk megemlékezést az emléktábláknál, a város vezetőivel közösen. Ezt a Mátra Honvéd Kaszinóval szervezzük Almásy János, kuruc tábornok, és Almásy Pál, aki 1849-ben a Képviselőház elnöke volt, emlékére. Mi voltunk az egyik emléktábla megalkotói a Kaszinóval együtt. Almásy Pálnak a BUDAPESTI KEREPESI temetőben lévő sírjánál először a kórus 1996-ban volt megemlékezésen. A sírt a kórusvezető mint tanár, ápolta a diákokkal, és tartottak megemlékezéseket. 2014 óta már nyugdíjasként, feleségemmel gondozzuk a sírt, Pesten. Erősen kötődöm Almásy személyéhez, hiszen a Mezőgazdasági Iskolának 1992-ben én voltam a névadója. 2018-ban ünnepség keretében lett felavatva (kórusfellépéssel) a közel 3 méteres monumentális Almásy festmény, amit a kórusvezető hosszú kutatás után Egerben talált meg egy raktárban, és amely a Gyöngyösi Városi Könyvtárban lett elhelyezve. Gyöngyös másik kiemelkedő személye Hertelendy Gábor huszár altábornagy, akinek táblája a Vármegyeházban van. Itt is évente fellépünk. Sőt, az 1806-ban született Hertelendy-indulót is mi készítettük el. Emellett évente a világháborús és Trianoni megemlékezéseken is szerepelünk Gyöngyösön.

A kórus munkájának és sikereinek elismeréseként a katonai hagyományok ápolásáért és a sikeres Katonadal Fesztiválért a Honvédség már 1998-ban Abasárnak ajándékozta a Laktanyát, majd a Tiszti Klubot is. Ilyen hatalmas értékű ajándékot akkoriban az országban csak pár település kapott.
Köszönök minden segítséget Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester asszonynak, aki 17 éven keresztül mindenben támaszunk volt, illetve a képviselőtestületnek és az önkormányzat dolgozóinak. A legnagyobb köszönet mégis a kórus tagjainak jár, akik erőt, időt, fáradságot nem kímélve, és szabadidejüket feláldozva segítették elképzeléseimet, és nagyban növelték falujuk hírnevét. Nagy örömemre szolgál, hogy Abasáron ilyen CSODACSAPAT létezhetett, akik a hazafias érzés ill. a patrióta
mozgalom kiválóságai lettek. Sokakat közülük már utolsó útjukra is elkísértünk, rájuk mindig fájó szívvel gondolunk és amíg élünk szeretettel emlékezünk.

Végezetül köszönetet mondok feleségemnek, Magyari Máriának, akivel 1968-ban ismerkedtem meg. Kórusmunkámat 30 éven át segítette, évekig a Fesztivál adminisztrációját vezette, ő maga is kórustag, miniszteri kitüntetett, kórusdíszpolgár, és akivel 2019-ben hazaszeretetünk, hazafias elkötelezettségünk okán a Vitézi Rend tagjaivá is válhattunk.

Az Abasári kórus 30 éve alakult Kámán Árpád középiskolai tanár vezetésével. Az egyetlen kulturális csoport falunk történetében, amelynek működése elérte a 30 évet. A kórus – úgynevezett -„templombajárókból” jött létre 1990-ben, kb. 60 fővel, majd részt vettek 1991-ben az Abasáron és Pálosvörösmarton felállított Hősi Emlékművek felavatásának ünnepségén. Az akkori polgármester, Juhász Béla, teremtette meg a lehetőséget a kórus működéséhez, a próbákat az Önkormányzat épületében tarthattuk.

A kórus az ország egyetlen specializált dalköre lett, amely történelmi, háborús és katonadalokat énekelt. A kórustagok szívesen fogadták a repertoárt, így a katonai hagyományőrzést és a magyar történelem zenei felidézését különböző formában tettük meg Aba Sámuel falujában. Örömömre szolgál, hogy céljaimat az együttes többszörösen túlteljesítette. 1999-ben már olyan széles tárházunk volt, hogy képesek voltunk 2 órás műsort is adni. Programunkban hazafias dalokat, katonadalokat, történelmi dalokat és hazafias egyházi énekeket szólaltattunk meg, egyben ezeket így népszerűsítettük is.

1994-ben született meg a Katonadal Fesztivál ötlete, amely 1995-ben elindult, és vele egy országos mozgalom is, amely végül Népzenei GUINNESS rekordhoz vezetett a résztvevő együttesek tekintetében. Ez mai napig a legnagyobb 2 napos találkozó. Szerencsésen alakult a helyzetem azzal, hogy 1997-től teljesen magamra vállalhattam a szervezést: a meghívásokat minden megye népzenei és más jellegű csoportjának elküldtem, ezzel inspirálva őket, hogy adjanak elő ilyen dalokat. 1998-tól már az ország legnagyobb népzenei találkozója volt. 1999-ben 135 együttes jelentkezett, két nap alatt 2500 fellépővel, vendéggel. Minden megyéből jöttek hozzánk: a kórusvezető 20 autóbusznyi embert, 800 főt szállásolt el Mátrafüreden, Abasáron, Gyöngyösön és Pálosvörösmarton. Végül közel 500 együttest sikerült bevezetni a történelmi dalok éneklésébe, másrészt a 2010-es évek közepén hatásunkra az országban már 15 ilyen jellegű rendezvényt tartottak.

Az Abasári Fesztiválokon a Polgárőrségünk elévülhetetlen érdemeket szerzett. A Magyar Honvédség pedig mindvégig fővédnöke lett a rendezvénynek, ebben 1994-ben Végh Ferenc tábornok úr és Mádi János ezredes úr nyújtott jelentős segítséget. A Fesztivál számára tucatszámra tudtam zenei védnököket és olyan hírességeket találni, akik ennek a rendezvénynek rangot adtak. A védnökök neveit a csoportoknak kiküldött meghívóinkon is feltüntettük. Az első években a zsűriben népzenészek, popzenészek, katonazenészek, sőt még komolyzenészek is ültek.

Kezdettől fogva gyűjtő munkát is végeztem. Így tárultak fel százszámra azok a korábban ismeretlen vagy kevésbé ismert dalok, melyek évtizedekig feledésbe merültek, illetve nem szólalhattak meg. Ugyanezt tette a többi együttes is. Dalainkat neves történelmi helyeken, neves művészekkel, színészekkel, zenészekkel egy műsorban, ünnepségeken adhattuk elő esetenként 100-150 ezer ember előtt (Hősök Tere). Ismertségünk a Katonadalfesztivál elindulásával (1995) párhuzamosan növekedett. A repertoárunkra politikai rendezvényeken és ünnepségeken is igény volt.

1996-tól kitárult a világ számunkra: március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án több helyre hívtak, neves pártok és politikusok.  Budapest számunkra évről évre rendszeres fellépési hely lett (például Bem tér, Corvin köz, Széna tér, Szent László tér, Hősök Tere – 9 alkalommal – Petőfi szobor, Vígadó, Kongresszusi Központ, Budai Vár, NATO rendezvényen a Stefánia Palota stb.). Pesten kívül, miniszteri meghívottként, a Kecskeméti Országos Repülőnapon is szerepeltünk. Szinte minden párt meghívott minket a rendezvényeikre: MDF, MIÉP, Jobbik, Kisgazdapárt, Fidesz, Pofosz, Kereszténydemokrata Párt, de az MSZP-s kampányokban is felléptünk. A kórustagokkal megegyeztünk, hogy mi fellépők vagyunk és nem politizálunk. Így akik hívtak bennünket, azok meghívását fenntartás nélkül elfogadtuk. Mindig elutasítottam, hogy fellépéseink újságokba kerüljenek, mert úgy éreztem, hogy nem kell a propaganda, ami visszafelé is elsülhet.

Csak Budapesten 40 alkalommal szerepeltünk. Nagy Feróval először 1996-ban, a Bem téren énekeltünk. Többször szerepeltünk a Beatrice együttessel is, ez késztetett elgondolkodásra, hogy a kórusnak találjak zenei kíséretet. 2002-ben találtam ki a katonai pop-rock műfajt, amely addig nem létezett. Ehhez olyan zenészek kellettek, akik ezt magas zenei tudásukkal meg tudták valósítani. Gyöngyösi zenészekből alkottam meg az AbaGyöngy zenekart Danhauser Balázs, Majoros László és Mátra Gusztáv személyében. Kivételes tehetségük volt erre a műfajra. Amikor 2003 -ban falunapokon a kórus ilyen hangszerelésben adott elő dalokat, kiderült, hogy eltaláltuk a katonai „popkorízlést”. 2004 tavaszára egy lemeznyi anyag gyűlt össze, amit a májusi Fesztiválon mutattunk be óriási sikerrel. A Fesztivál előestéjének főpróbáján szerencsénkre jelen volt az ATV kívánságműsorának producere, Faller István úr, aki a műsor láttán úgy döntött, hogy rögzíti az Abasári Kórus másnapi gálaműsorát. Az egyetlen feltételem az volt, hogy magyar zászlóval vezényelhessek. Beleegyezett. Szinte példátlan a zenei világban, hogy egy addig ismeretlen csapat műsora egy héttel később már interjús beszélgetés keretében kerüljön be az ATV Délidő című kívánságműsorába. Abban az évben a Hősi Emlékműnél is felvették dalainkat. Új dalainkból 2005-ben és 2006-ban is felvétel készült Farkasmályban, majd a Kolpingban. Így bővült Abasár és az Abasári Kórus ismertsége, hiszen utána nem telt el hét, hogy ne szerepeltünk volna kívánságműsorban. S hogy kik kérték, hogy szerepeljen az Abasári kórus? Magyarországon kívül Európa, Ausztrália, Amerika magyarjai. Már 16 éve kívánságműsorozunk, az ATV, Duna TV, Nóta TV után jelenleg a Hatos Tévécsatornán. Többször készített felvételt velünk az M1 TV is. De évekig a HÍR TV napi műsoraiban is készítettek interjúkat velem és Waszlavikkal közösen a mindenkori Fesztivállal kapcsolatban. Párszor az RTL Klub is foglakozott velünk. A mai napig Faller István a producerünk. Dalaink már több CD lemezt töltöttek meg. Önálló Facebook lapunk is működik „Abasári Kórus” névvel.

Sok száz meghívás során Heves megye 50 városában és falujában, ezenkívül még 13 megyében szerepeltünk egyszer vagy többször. Sokat köszönhetek Waszlavik Gazember Lászlónak, aki védnökünk, harmonikás kísérőnk és stúdiósunk, Gidófalvy Attilának (Beatrice, Karthágó), aki személyesen járt le Abasárra velünk gyakorolni. A Karthágó együttest 2006-ban módomban volt otthonomban is megvendégelni. Elsősorban azonban Nagy Ferónak (Fesztiválvédnök, Abasár Díszpolgára) tartozom köszönettel, aki zenei tanácsokkal segített, inspirált és minden hívásomra a Fesztiválok alkalmával is eljött Abasárra ingyen, emberbaráti szeretetből. Emellett sok közös felvételünk is született (lemezdal, videófelvétel), stúdióját is biztosította nekünk, és akivel családi kapcsolatunk is régi keletű. A Mezőgazdasági Iskolámból került ki 2 zenész, Danhauser Balázs és Majoros László és diákként stúdiósom Tóth György. Mátra Gusztáv hosszú évek óta a vállán hordozza a dalkészítéseket, emellett ő is stúdiósunk. Ki kell emelnem Tóth István kórustagunk, kamerásunk nevét, aki kezdettől fogva felvette a különböző fellépéseinket, a Katonadalfesztivál 2 napját, illetve zenekíséretes dalainkat. De dalaink adtak lehetőséget, hogy a Kárpátia Zenekar előegyütteseként is többször szerepeltünk. 1995 óta az Országos Huszáregyesülettel is szoros kapcsolatot ápolunk rendezvényeiken felléptünk, alkalmanként Waszlavikkal is, plakátjaikon „Aba Baka RocK” együttesként tüntettek fel. Emellett szerepeltünk pop-rock zenei rendezvényeken is (Hanyi Parti Fesztivál – Hevesvezekényben).

Dalfeldolgozásaink nemcsak katonai jellegűek, bordalok, operettdalok és karácsonyi dalok is készültek. 2020-ig közel 150 művet dolgoztunk fel, rengeteg ismeretlen dalt, ami mind a mai napig tart. Szerepeltünk többször népi ill. cigány zenekarral. Felléptünk nóta és operett esteken is. Dalainkat sokan felteszik az internetre, így a különböző videómegosztó csatornákon rengeteg dalunk szerepel. Az ország kórusai közül a mi dalainkból van a legtöbb feltéve, és mi vagyunk a legnézettebbek. Zenei stílusunk egyedülálló, és azóta sem tudta követni senki. A kórusvezető 1999-ben megkapta az „Abasárért” kitüntetést, 2001-ben a kórus, Dér Ferenc polgármestersége idején, a „Heves Megyéért” kitüntetésben részesült. 2003-tól Dr. Lénártné Benei Anikó polgármestersége alatt, a kórusvezető többször kapott miniszteri kitüntetést. 2012-ben a Kórus tagjai, ő általa, Abasár Díszpolgárai lettek, 2019-ben pedig egyes alapító tagok miniszteri kitüntetésben részesültek. Külön öröm volt számomra, hogy 2013-ban a Mátrafüredi Erdészeti Középiskola tanáraként, mint pedagógus is, miniszteri kitüntetésben részesültem. 2019-ben JUBILÁLTUNK, megtartottuk a 25. KATONADALFESZTIVÁLT, ami példátlan az országban. A sok elismerés mellett igazán örvendetes volt számomra, hogy a Heves Megyei Vállalkozók (VOSZ) is felfigyeltek a kórus tevékenységére, a történelmi hagyományok ápolására, és ezért 2019 decemberében, mint kórusvezetőt, Megyei Príma Díjra jelöltek. Ez betetőzte az elmúlt 30 év sikerét.

Abasár ünnepei, különböző alkalmai évtizedekig „lekötötték” a kórus tagjainak mindennapjait és ünnepnapjait. Külön kiemelésre méltó a kórus BETLEHEMEZŐS tevékenysége, amivel bejártuk a gyöngyösi járás sok faluját és városát Advent idején. Még Budapesten is bemutattuk párszor. Jótékonysági rendezvényeket szerveztünk a Kolpingban a gyöngyösi Autista Központ számára, illetve a Máltai Szeretetcsoportnak is énekeltünk. Az Abasári öregotthonban is rendszeresen szerepeltünk.

Gyöngyös történelmi, kulturális életének is meghatározói lettünk. 1995 óta ápoljuk az Almásy-család emlékét, amelyet sokszor közös megemlékezéseken az Almásy Pál Mezőgazdasági Iskolával ill.  a jogutód Erdészeti Iskolával is megtettünk. A Fő téren évente két alkalommal tartunk megemlékezést az emléktábláknál, a város vezetőivel közösen. Ezt a Mátra Honvéd Kaszinóval szervezzük Almásy János, kuruc tábornok, és Almásy Pál, aki 1849-ben a Képviselőház elnöke volt, emlékére. Mi voltunk az egyik emléktábla megalkotói a Kaszinóval együtt. Almásy Pálnak a BUDAPESTI KEREPESI temetőben lévő sírjánál először a kórus 1996-ban volt megemlékezésen. A sírt a kórusvezető mint tanár, ápolta a diákokkal, és tartottak megemlékezéseket. 2014 óta már nyugdíjasként, feleségemmel gondozzuk a sírt, Pesten. Erősen kötődöm Almásy személyéhez, hiszen a Mezőgazdasági Iskolának 1992-ben én voltam a névadója. 2018-ban ünnepség keretében lett felavatva (kórusfellépéssel) a közel 3 méteres monumentális Almásy festmény, amit a kórusvezető hosszú kutatás után Egerben talált meg egy raktárban, és amely a Gyöngyösi Városi Könyvtárban lett elhelyezve. Gyöngyös másik kiemelkedő személye Hertelendy Gábor huszár altábornagy, akinek táblája a Vármegyeházban van. Itt is évente fellépünk. Sőt, az 1806-ban született Hertelendy-indulót is mi készítettük el. Emellett évente a világháborús és Trianoni megemlékezéseken is szerepelünk Gyöngyösön.

A kórus munkájának és sikereinek elismeréseként a katonai hagyományok ápolásáért és a sikeres Katonadalfesztiválért a Honvédség már 1998-ban Abasárnak ajándékozta a Laktanyát, majd a Tiszti Klubot is. Ilyen hatalmas értékű ajándékot akkoriban az országban csak pár település kapott.
Köszönök minden segítséget Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester asszonynak, aki 17 éven keresztül mindenben támaszunk volt, illetve a képviselőtestületnek és az önkormányzat dolgozóinak. A legnagyobb köszönet mégis a kórus tagjainak jár, akik erőt, időt, fáradságot nem kímélve, és szabadidejüket feláldozva segítették elképzeléseimet, és nagyban növelték falujuk hírnevét. Nagy örömemre szolgál, hogy Abasáron ilyen CSODACSAPAT létezhetett, akik a hazafias érzés ill. a patrióta
mozgalom kiválóságai lettek. Sokakat közülük már utolsó útjukra is elkísértünk, rájuk mindig fájó szívvel gondolunk és amíg élünk szeretettel emlékezünk.

Végezetül köszönetet mondok feleségemnek, Magyari Máriának, akivel 1968-ban ismerkedtem meg. Kórusmunkámat 30 éven át segítette, évekig a Fesztivál adminisztrációját vezette, ő maga is kórustag, miniszteri kitüntetett, kórusdíszpolgár, és akivel 2019-ben hazaszeretetünk, hazafias elkötelezettségünk okán a Vitézi Rend tagjaivá is válhattunk.