Abasári Olaszrizling Borbarátok Egyesülete

Az egyesületet 2010. december 29-én alapították. A 19 alapító tag között találhatóak profi és hobbi borászok, de egyszerű borkedvelő emberek is. Mostanára már 25 főre emelkedett a tagság létszáma, amely nagyon fontos a kitűzött célok elérésének érdekében.Elnöküknek Molnár Gábort, a Molnár és Fiai Pincészet vezetőjét választották meg.

Elérhetőségek:
Molnár Gábor
20/956-3522
molnar@danubiana.hu

Az egyesület célja az abasári borok, pincészetek és az itteni borkultúra megismertetése, népszerűsítése és a borkészítés kultúrájának a fejlesztése. Főbb tevékenységeik közé tartozik: a borászatok és pincészetek látogatása, borászati szakmai továbbképzések szervezése, bortúrák lebonyolítása, gasztronómiai rendezvények szervezése, részvétel a borhoz, borászathoz kötődő eseményeken, együttműködés hasonló tevékenységet végző egyesületekkel, és nem utolsósorban a vendéglátásban az abasári borok jelenlétének az erősítése és piacra jutásának elősegítése. A szervezet aktív résztvevője és támogatója Abasár község és az Abasári Római Katolikus Egyházközség rendezvényeinek, és más helyi civilszervezetek programjainak is. Erre jó példa az évek óta megrendezendő Szent János napi Borverseny, a Jótékonysági Borárverés, a Szőlő Rügyfakadás Ünnepe vagy a Borkaszárnya. Országos rendezvényeken is részt vesznek, mint például a Budavári Borfesztivál vagy a Tatai Víz, Zene-, Virág Fesztivál. Több sikeres pályázatot nyert már a szervezet. Ilyen például a „Szőlő Rügyfakadás Ünnepe” elnevezésű rendezvény, amelyet április utolsó szombatján rendeznek a községben, 2014-ben már – a szintén pályázat útján nyert és felépített – az Abasári Borházban, Borrendelőben és az előtte lévő téren bonyolították le. Ezen kívül „A térségek között átívelő Borok Útja” LEADER pályázat a térségek közötti együttműködést biztosítja.

Az egyesület borász tagjai eredményesen vesznek részt boraikkal a különböző hegyközségi, borvidéki és országos borversenyeken, ahol sikeresen viszik tovább az abasári borok hírnevét, legyen az Olaszrizling, Irsai Olivér, Zengő, Kékfrankos, stb. Ezek által az Abasári Borbarátok jó barátságot kötöttek a Nagymarosi Borbarátok Körével, hiszen kiderült, hogy a szőlő és bor kultúrájuk elválaszthatatlanok egymástól, és a magyarok kultúrájától.

Közelgő események

Nyomtatványok