Az ivóvízellátását biztosító kutak szennyezettségének felszámolására a kormány nemrégiben hatszáz milliós forintos támogatást ítélt a településnek.

Ez hosszú távon megoldást jelenthet a településen az egészséges ivóvíz ellátásának szolgáltatásában – mondta Horváth László, a térség országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatón.

A településen egyeztető megbeszélést tartottak az ivóvízellátását biztosító kutak további teendőivel kapcsolatban. Köztudott: Abasáron 2013. október 7-én megszűnt a vezetékes ivóvíz-ellátás, mert a vízben határérték feletti koncentrációban szerves oldószerek jelenlétét mutatták ki a hatóságok. Azóta sem használják az akkor elzárt kutakat, de azokból továbbra is folyik a víz, amely okozza a terület elvizenyősödését. A jelenlegi támogatás többek között erre is megoldást jelenthet.
Első lépésként hamarosan elkezdődhet a kármentesítés a vízmű területén – hangzott el a szakmai egyeztető fórumot követően.

Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester és Horváth László, a térség országgyűlési képviselője
– A kormány 2013 óta folyamatosan komoly részt vállal az abasári vízszennyezés problémájának megoldásában és az egészséges ivóvíz ellátásának biztosításában. Ugyanakkor évek óta dolgozik a szennyezés negatív hatásainak elhárításában is. Hatszáz millió forintos támogatásból az abasári önkormányzatnak 240 milliót, a szolgáltatónak, a Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) mintegy 360 millió forintot osztott szét – mondta Horváth László, a térség országgyűlési képviselője.
Emlékeztetett: Abasáron 2013. október 7-én vízszennyezés miatt megszűnt a vezetékes ivóvíz-ellátás. Azóta szintén kormányzati támogatásból és szakmai szervezetek összefogásával megépült egy töltővezeték, amely Gyöngyösről szállítja a vizet a településre.
Dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester hangsúlyozta a terveknek és a kivitelezésnek legkésőbb jövő év december végéig kész kell lennie.
– A két kivont kút ma is működik, de a vezetékes ivóvízbe nem kerül. A jelenlegi vízmű telepen lévő víztározó medencék egyre kevésbé tudnak ellenállni a talajvíz betöréseknek, komoly vízkáresemények jelentek meg, a talaj mozgása aggasztó. Az ÉRV Zrt. feladata a termelőkutak felújítása, új ivóvíz tározó medencék építése és gépészeti korszerűsítése. Az önkormányzat pedig a megtisztított víz elvezetésének kiépítését vállalta – tette hozzá a vezető.