Olyan hírrel indítottuk ezt az évet, amely hosszútávon meghatározza a település fejlődését! Abasár Község Önkormányzata nyertes pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Regionális Programjának 4.3.1/2F-es KÖZOKTATÁS TÉRSÉGI SAJÁTOSSÁGOKHOZ IGAZODÓ SZERVEZÉSE ÉS INFRASTRUKTÚRÁJÁNAK FEJELSZTÉSE intézkedésére. A tenderen Abasár község önkormányzat több mint 200 982 037 forintot nyert, ezt kell még az önrésszel kell kiegészítenie így összesen 223 313 374 valósul meg a felújítás.

Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy az Aba Sámuel Általános Iskola közel negyedmilliárd forintból épül újjá! Hihetetlen nagyságú nyeremény ez, amely még egy városnak is büszkeségére válna, egy község esetében pedig szinte példátlan.

Miért fontos az iskola megújítása?
Az Európai Unió támogatásával megújuló intézményben gyermekeinknek minden lehetősége adott lesz ahhoz, hogy nemzetközi szinten is versenyképes oktatásban részesülhessenek. Azaz olyan körülmények között tanulhatnak, amely bármelyik városi iskolának becsületére válna, mindezt azonban Abasáron, az otthon biztonságát élvezve és megkímélve az utazgatástól. Mint azt önök is láthatják, a település fejlesztése az elmúlt hat évben kialakított stratégiánknak megfelelően halad. Ennek két fő része a munkahelyteremtés és Abasár racionalizált, ésszerű fejlesztése.
Az oktatás fejlesztése nem csak azért fontos, hogy ne kelljen Gyöngyösre menni a gyerekeknek. Abasár jövőjét az jelentheti, ha képesek vagyunk elérni a település fiatalítását. Vagyis helyben tartani és idevonzani a fiatal családokat. Ezt az iskola újjáépítése kétféleképpen is szolgálja: egyfelől a felújítás során bedolgozói munkalehetőséget biztosít a helyi vállalkozóknak és így megélhetést a családoknak. Másfelől a megújult környezet, a kiemelkedő színvonalú eszközök és oktatás helyben tartja és idevonzza a fiatal családokat. Ami pedig számomra a legfontosabb az iskola felújításának köszönhetően a jövőben Abasárról olyan diákok kerülnek ki, akik ország és világszerte megállják a helyüket felkészültségüknek köszönhetően.