„Biztonságos Abasár – a Dobó út felújítása a fejlesztésért” címmel adott be nyertes pályázatot Abasár Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjába. A pályázat segítségével így most Európai Uniós támogatásból újul meg a település középpontjában található Dobó út. A projekt célja, hogy a Dobó úton mind a gyalogos-, mind pedig a személygépkocsi forgalom biztonságosan közlekedhessen, megújuljon az ivóvíz csatornahálózat, szabályozottá váljon a csapadékvíz elevezetés vagyis: élhetőbbé, szebbé varázsoljuk az utcát.

Az Önkormányzat a pályázaton 32 579 989 forint támogatásban részesült, melyet 3 619 999 forint önrésszel kell még kiegészítenie. Így tehát összesen 36 199 988 forintból újulhat meg a Dobó út. Az út Fő út felőli szakasza korábban egyszer már megépítésre került, de az elmúlt időszak megtette hatását, az úttest elhasználódott és a folyamatos karbantartás ellenére is használhatatlanná vált. Így ezen a szakaszon 310 méter hosszban felújítást végzünk majd. A Dobó út második szakasza még sohasem volt megépítve: itt az alapozással együtt most készítik el az aszfaltozott úttestet 243 méter hosszban. A beruházás során kicseréljük a régi, korszerűtlen és elhasználódott közművezetékeket. Ez fontos része a projektnek, hiszen az utcában található főnyomó vezeték látja el a település alsó részét vízzel. A csőtörésekből következő szakaszos felújítások során különböző átmérőjű csövek lettek beépítve a főnyomó vezetékbe. Azaz a vezeték pillanatnyilag nem egységes, de a felújítás során a mai legkorszerűbb technológiai követelményeknek is megfelelő 160 milliméter átmérőjű PE nyomócsövekre cseréljük ki.

Megújul a járda, valamint a vízelvezetést is kialakítjuk az utcában. Ez azért különösen fontos, mert az úttest a felsőcibikei dűlő tövében fekszik, így mint azt Önök gyakran tapasztalják is: az esőzések alkalmával komoly gondot jelent a lefolyó víztömeg elvezetése. A Dobó úton parkosítást is végzünk majd: 10 darab korai juharfát ültetünk por és hangfogó céllal.

A pályázat összege elérte a törvényben előírt határt: így a projekt kivitelezőjét közbeszerzésen kell kiválasztani. A közbeszerzés már elindult, előreláthatóan júniusban ér véget, így még a nyáron megépül-megszépül a Dobó út!

Sajtóinformáció:
Misi Norbert, Abasár Község Önkormányzata
Tel.: 0637-560-407
e-mail: sajto@abasar.hu