Kezdőlap » Hírek » Norvég delegáció érkezett Abasárra szeptember végén

Norvég delegáció érkezett Abasárra szeptember végén


A látogatás a két település közös, 25 ezer eurós pályázatának köszönhető – tudatta dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester.

– Az Összefogással helyi szinten az idősek jobb életéért című pályázat az abasári és a norvég Elverum önkormányzatának együttműködése, melynek fókuszában az idősellátás területe áll. Ezen belül is külön hangsúlyt fektetünk a közösségfejlesztésre, lakossági összefogásra és településközi együttműködésre. Célunk a legjobb gyakorlatok cseréje és egy hosszú távú kooperáció egyéb szociális területeken is – magyarázta a község vezetője.
A külhoni szakemberek látogatása a projekt második állomása volt, hiszen nemrég az abasári szakemberek már részt vettek egy szakmai úton Elverumban. Most a norvégok megismerhették a helyi idősellátást és az önkormányzati szolgáltatásokat, illetve a környék – Vécs, Nagyfüge és Karácsond – idősotthonainak munkájába is bepillantást nyerhettek.

– Az önkormányzati rendszerünk különböző, ám a finanszírozási lehetőségeink korlátozottságában hasonlóak a problémáink – fejtette ki Alf Kristian Enger, a projekt gazdája.

– Tapasztalatuk szerint a gondozottak jó ellátást kapnak. A szakápolók emberközpontúsága lenyűgözött bennünket, ami különösen megható volt, hogy az idősek is kedvesen és nyitottan fogadtak. A munkavállalókon pedig látszik, hogy ez a munka tényleg szenvedélyük, szívesen foglalkoznak az idős emberekkel – osztotta meg tapasztalatit a szakember.
A projekt október végén zárul, addig egy részletes, széles körű, mindkét fél számára hasznos tanulmányt, szakmai anyagot kell kidolgozni.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Közelgő események

Nyomtatványok