A farsangi időszak a vidám összejövetelek, álarcos mulatságok, néphagyományok és a télbúcsúztatásának időszaka. A tél búcsúztatása és a tavasz köszöntése ennek az időszaknak a legmozgalmasabb eseménye, mindenki várja már a hideg, nyirkos tél után a melengető tavasz érkezését. Abasáron idén számos intézményben volt farsangi mulatság valamilyen formában.

Farsang alkalmából az Integrált Szociális Intézményben február 8-án, délután vidám, és mozgalmas műsort adtak elő az otthon lakói és dolgozói egyaránt.

A farsangi mulatság az intézményvezető köszöntésével kezdődött, majd pedig Kerek István kisbíró (kidobolta) a Farsangi mulatságot, ezzel kezdetét vette az ünnepség.

Tavaszköszöntő beszédet mondott Dániel Tamara, akit a dolgozók és a lakók közös előadásában a favágók tánca követett. Ezt követően a néző közönségnek derült pillanatokat okozva a nővérek előadták a Házassági Képeslap című jelenetet, majd Polyák Andrásné tolmácsolásában Andók Veronika: Farsangoló című verse hangzott el. Ismét egy mozgalmasabb tánc következett a lakók előadásában a Vasutas tánc, majd Mészáros Józsefné szavalta el Mentovics Éva: Közeledik már a farsang farka című verset. Az ünnepséget a dolgozók tánca zárta, amelybe a lakók is bekapcsolódtak, hiszen a tánc a test és a lélek számára is mozgásforma.

A tánc utáni kellemes fáradtságot enyhítette a farsangi fánk, valamint az az öröm melyet a dolgozók és a lakók az együtt ünnepléssel átéltek, így okozva mindenkinek maradandó emléket.

Az Idősek Klubjában szintén beöltözős farsangi előadás és vacsora került megrendezésre.A klub látogatói többek között a Hófehérkéből ismert bányában dolgozó törpéknek, indiánnak, hotel pincérnőnek, tavasztündérnek öltöztek, olyan jelmezekbe amelyekbe számos munkaórát fektettek. A jelmezes felvonulást és táncot a vacsora követte sült hurkával, kolbásszal, fánkkal és bóléval. A klubtagok remekül érezték magukat, maradandó élmény lett mind a dolgozók mint a klubtagok részéről.

A Napsugár Óvodában farsang alkalmából egy teljes hetet szántak az ünneplésre február 5. és 9 között. Az óvodában az ünnepek alatt is a gyerekek játékos nevelése a cél. Az intézmény pedagógiai programja alapján a farsang témájával több napon keresztül foglalkoztak. A tevékenységközpontú óvodai programjuk lényege a cselekedtetés, tapasztalatszerzés változatos formában, változatos körülmények között 1 héten keresztül, de ha az adott téma sokrétű, valamint a gyerekek érdeklődése is fennmarad akár 2 héten át is fenntartanak egy-egy témakört. A gyerekek olyan programokba kerültek bevonásra, mint a : vidám, zenés érkezés, mindennap megengedett volt a jelmez viselete, valamint bevonásra kerültek a csoportszobák és öltözők dekorálásába.

A hét minden napján lehetőség volt vizuális, kézműves tevékenységek végzésére, minden nap meghallgattak egy tételt S. Seans: Állatok farsangja című zeneműből, amelyet mozgás improvizációval is kiegészítettek. Mesék, versek, dalok, mondókák farsangi témában, a farsang értelmezése, farsangi szokások, hagyományok, hiedelmek és még sok más programelem és téma várta a gyerekeket nap, mint nap az óvoda pedagógusainak munkájának köszönhetően.

Az Aba Sámuel Általános Iskolában február 9-én került megrendezésre a hagyományosnak mondható iskolai farsangi ünnepség 16 órától.

A gyerekek először osztályonként vonultak fel a diáktársak és szülők előtt, és táncos vagy énekes produkciókat adtak elő, amelyeket tortával jutalmaztak. A csoportos előadások után egyénileg is felvonultak a diákok jelmezeikben, akik közül a legkreatívabb, legjobb jelmezben érkezett diákok jutalomban részesültek.

Az előadásokat és a jelmezbemutatót pedig tánc és tombola követte a büfében szendviccsel és süteménnyel.

Az idősebb és a fiatalabb generációk mellett az aktív korúak számára is volt lehetőség farsangi ünneplésre. Idén 8. alkalommal került megrendezésre a Farsangi Mulatság az Abasári Egyházközség szervezésében. Az estet Iváncsy Balázs plébános úr beszéde nyitotta meg 19 órakor, majd pedig a Black Jam hip-hop csoport abasári csoportjának színvonalas előadása követett. A vacsora és a mulatozás egészen hajnal 4-ig tartott az iskola tornatermében, ahol körülbelül 100 fő tette tiszteletét az este során.