Home » Hírek » ABASÁR LEHET A MÁTRA EGYIK ÚJ TURISZTIKAI CÉLPONTJA

ABASÁR LEHET A MÁTRA EGYIK ÚJ TURISZTIKAI CÉLPONTJA


Együttműködési megállapodást írt alá a Magyarságkutató Intézet főigazgatója Dr. Horváth-Lugossy Gábor és az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója Ringert Csaba Abasáron. A megállapodás keretében elsőkörben feltárják, majd később a tervek szerint újjáépítik Aba Sámuel palotáját! A Magyarságkutató Intézet szerint még az idei évben elindulhatnak az előkészítési munkálatok.

Abasárnak ez hatalmas lehetőség, hiszen az újjáépített palota fontos turisztikai célpont lesz. A turisztika pedig számos munkalehetőséget és bevételi forrást jelent az abasári családoknak, borászoknak, szolgáltatóknak.

A palota újjáépítése mellett nagyon szeretnénk az alatta lévő emlékpincét is felújítani. Ez kitűnő rendezvényhelyszín lehet. A temetővel szemben található önkormányzati területen parkolót tervezünk kialakítani, itt parkolhatnak le a látogatók autójukkal, valamint a turistacsoportok buszai is. LEADER pályázaton nyertünk támogatást a pincesor felújítására. A parkolótól így majd a felújított pincesoron keresztül sétálhatnak fel a látogatók a palotához, akár egy-egy pohár bort megkóstolva útközben.

Már most is komoly az érdeklődés a romok iránt, főleg mióta történelmi emlékhellyé avatta a kormány a múlt évben a Bolt-tetőt. A feltárt és majdan újjáépített királyi palota pedig várhatóan nagyon sok látogatót vonz majd településünkre.

Ez azt jelenti, hogy a helyi termékeket, a bort könnyebben lehet majd helyben eladni, további szálláshelyekre, turisztikai szolgáltatásokra lesz igény, azaz megélénkül a település gazdasága. Hiszem, hogy sok családnak adhat majd a turisztika további bevételeket a beruházást követően. A növekvő turisztikai bevételek pedig további fejlesztéseket, út- és járdaépítést, beruházásokat tesznek majd lehetővé. 

Abasár újra királyi falu lesz és végre helyreállíthatjuk, Aba Sámuel hírnevét is, akit uralkodását követően szándékosan feketítettek be ellenlábasai. Szakértők ma azt mondják: Szent István országépítő munkáját folytatta és többek közt neki köszönhető a kereszténység további elterjesztése Magyarországon.

Közelgő események

Nyomtatványok