Home » Fejlesztések » Kompetencia alapú oktatás » Kompetencia-alapú oktatás – a projekt rövid összefoglalása

Kompetencia-alapú oktatás – a projekt rövid összefoglalása


Abasár Község Önkormányzata 21 633 440 forint támogatást nyert a kompetencia alapú oktatás bevezetésére Napsugár Óvodában valamint az Aba Sámuel Általános Iskolában. Konfliktuskezelés, vezetői képzés, szövegértés-szövegalkotás, matematika és óvoda-iskola átmenet: a támogatásból többek között ezeken a területeken képezték tovább az abasári intézmények pedagógusait. Az „Új külsőhöz új belső – Fejlődés a kompetenciák mentén” című nyertes projektet a Társadalmi Megújulás Operatív Program kiírására nyújtotta be az Önkormányzat.

A kompetencia alapú oktatás lényege, hogy a gyermekek erősségeire koncentrál és azok segítségével teszi könnyebbé a tanulást. Az Abasár Község Önkormányzata által benyújtott pályázat megvalósítása 2009. augusztusában kezdődött mindkét intézményben. A pedagógusok tanfolyamokon elsajátították a matematika, idegen nyelv, szövegértés szövegalkotás kompetencia programját, valamint speciális pedagógiai módszertani képzéseken vettek részt. Az oktatók megismerkedtek a konfliktuskezeléssel is, az intézmények vezetői pedig menedzsmentképzésben részesültek.

A képzésekkel párhuzamosan a két intézmény egyes tanulói csoportjaiban bevezették a kompetencia alapú oktatást, így például témaheteket szerveztek, valamint tantárgytömbösítés segítségével elmélyedtek egy-egy területen. Az oktatók az új módszereket sikeresen ültették át a gyakorlatba Abasáron. A pedagógusok és az intézmények felkészítését, az új módszer bevezetését folyamat szaktanácsadók és mentorok segítették. A két intézményben sikerrel honosították meg a kompetencia alapú oktatást.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Pályázat megnevezése: „Új külsőhöz új belső – Fejlődés a kompetenciák mentén”
TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0190
Támogatás összege: 21 633 440 Ft
Támogatási intenzitás: 100%
Nyertes: Abasár Község Önkormányzata
3261 Abasár, Fő tér 1.
További információ:
Tel.: 06/37-560-407
Fax:0637/560-408
e-mail: sajto@abasar.hu
A támogatás intenzitása 100 %.

Közelgő események

Nyomtatványok