Home » Fejlesztések » Iskolafelújítás » Az iskolafelújítási pályázat bemutatása

Az iskolafelújítási pályázat bemutatása


A jelenlegi iskola négy részből áll. A korábbi szolgálati lakás bevonásával már kialakítottunk az egyik részében egy modern közösségi teret és könyvtárat.

A második rész az úgynevezett napközi, amelyik a Ságvári út túlsó oldalán áll. Ide járnak a gyermekek ebédelni, ami az úton való átkelés miatt nem csupán kényelmetlen, de akár veszélyes is lehet. A harmadik rész az úgynevezett százéves épület, itt már a név is magában hordja a felújítás szükségességét. Az épület elavult és öreg: sötét, nem jó az elosztása és a mosdók is felújításra szorulnak. A negyedik rész az úgynevezett új vagy nagy épület, amely neve ellenére is több mint harminc éves. Sajnos ez az intézmény az akkori nem túl alapos technológiának megfelelően épült: a nyílászárók eldeformálódtak, a tető beázott valamint a fűtési rendszer is korszerűtlen és ennek megfelelően drága.

A projekt során a 100 éves épület és a tornaterem közötti szabad tér beépítésével kialakítunk egy új étkezőt. Itt kap helyet egy melegítő konyha, valamint a személyzeti öltözők is. Az új ebédlőt lehet majd a jövőben használni rendezvények céljára is. Így a jelenlegi napközi épülete felszabadul, ami azért fontos, mert így nem kell fűteni a régi és rosszul szigetelt épületet. Új nyílászárókat, mosdóhelységet és tetőt kap a 100 éves épület is. A jelenleg meglehetősen sötét és rossz állapotban lévő intézményt kívül-belül megújítjuk. Kicseréljük az ajtókat és ablakokat, átépítjük, és széppé varázsoljuk a wc-ket. Az épület új tetőt kap, előtte természetesen megerősítjük a falakat. A beépíthető tetőtérben szeretnénk a jövőben civilszervezeteinknek helyet biztosítani, valamint két további nagyméretű tantermet is kialakítani. Az összes iskolaépület hőszigetelést és új, korszerű fűtésrendszert kap, melynek segítségével olcsóbbá válik fenntartása. Szintén a teljes komplexumban kicseréljük és modernizáljuk az uniós előírásoknak megfelelően az elektromos hálózatot.

A nagy épület új homlokzatot és nyílászárókat kap. Itt is komoly gondot jelent az elszivárgó hőmennyiség, ezért energiatakarékos fűtőrendszert és kellőképpen hőszigetelt ajtókat, ablakokat helyezünk el. Az épületet akadálymentesen megközelíthetővé tesszük a mozgássérültek számára. Megújulnak a tantermek, új burkolatot és festést kap minden helység és felújítjuk a mosdókat is. Itt is átépítjük az uniós előírásoknak megfelelően az elektromos hálózatot. A nyereményből modern iskola felszereléseket és bútorokat is beszerzünk. Nagyon fontos, hogy az iskola teljesen egységes képet kap majd, így nem csak modern, de szép is lesz. Ennek szellemében természetesen az iskolaudvart is újjávarázsoljuk: új kerti bútorok és játékok kerülnek kihelyezésre.

A projekt műszaki adatai

1. Emeletes (földszint + 2 emelet) iskolaépület:

Jelenlegi állapot:
Az épület 1977-ben lett használatba véve. Azóta a beépítési anyagot elavultak, korszerűsítésre szorulnak, a mai előírásoknak megfelelően. Alapozása: sávalap. Teherhordófalak. Kisméretű tömörtégla, 38 cm-es falvastagsággal. Válaszfalak: 10 cm-es válaszfallapokból. Födémek: előre gyártott „G” jelű gerendás födém, béléstestekkel, vagy BH tálcákkal. Tetőszerkezet: 2002-ben lett felújítva a lapostető. Ki lett váltva magastetős, háromállószékes, bitumenes zsindelyfedésű tetővel. Nyílászárók: kapcsolt gerébtokos fa ablakok, acélszerkezetű bejárati portál, fa belsőajtók. Burkolatok: cementlapburkolat és PVC.

Felújítás utáni állapot:
Az épület teljes akadálymentesítése történik meg. Lift készül a bejárat mellett. Rámpa készül korláttal és fogódzóval ellátva a bejáratnál, vezetősávokat alakítanak ki a burkolatoknál a vakok és gyengénlátók részére. Mobil indukciós hurok kerül megvásárlásra a hallássérültek és a tanárok kommunikációjának elősegítésére. Minden szinten akadálymentes WC kerül kialakításra. Az új feliratok, táblák segítik a tájékozódást, útbaigazítást adva az iskolába érkezőknek. Burkolatok akadálymentesítése. Ezen túl az egész épület felújításra kerül a külső homlokzat hőszigetelése, nyílászárók cseréje műanyag hőszigetelt ablakokra, hőszigetelt alumínium portálra, belső ajtók akadálymentes kialakítása, küszöb nélkül és előírás szerinti szélességgel. Fűtés korszerűsítése: kazán cseréje energiatakarékos, környezetbarát kazánra, mely a környékbeli erdőkből és mezőgazdasági területről összegyűjtött cserjék, levelek, fahulladékok elégetésével üzemelne és az egész iskolát ellátná fűtés szempontjából. A radiátorok és a fűtési vezetékek teljesen le lesznek cserélve. A villanyszerelés fel lesz újítva, tűzjelző lesz kialakítva. A víz és szennyvízellátás felújításra kerül.

2. Régi iskolaépület a tornaterem mellett

Jelenlegi állapot: Az épület mintegy 100 éves, az 1970-es években toldottak hozzá. Alapozás: terméskő alap. Teherhordó falak: terméskő 40-50 cm vastag és 38 cm-es tömör kisméretű tégla. Válaszfalak: 12 cm-es kisméretű tégla és 10 cm-es válaszfallap. Födémek: a régi meglévő részben fagerendás, alul felül borított födém, a toldott részen PK pallós födém készült. Tetőszerkezet: magastetős, kontyolt, L alakú nyeregtető, kombinálva lapostetővel. Nyalászárók: kapcsolt gerébtokos ablakok, fa belső és fa bejárati ajtók. Burkolatok: cementlap és PVC.

iskola_latvanyterv_448

Felújítás, bővítés utáni állapot: a régi iskolaépület vizes blokkja felújításra kerül, akadálymentes WC-t alakítanak ki. Burkolatok le lesznek cserélve, a fűtési rendszer fel lesz újítva, a radiátorok és a fűtési vezetékek kicserélendők. Az emeltes iskola épületéből távfűtéssel oldjuk meg a fűtést. A víz és szennyvízrendszer vezetékek és szaniterek felújítandók. A tetőszerkezet lebontásra kerül ennek helyére új magastető készül. A fagerendás födém is elbontódik, Porotherm gerendás födém készül helyette. A burkolatok síkja fölemelésre kerül 30 cm-rel. Hogy a külső csapadékvíz ne juthasson be az épületbe. A homlokzat teljes egészében hőszigetelésre kerül, az összes ablakot kicserélik, az ajtókat akadálymentes ajtókra cserélik, rámpa készül a bejárathoz.

3. Új épületrész építése a meglévő régi épület és a tornaterem közé.

Ezen épület hivatott kiváltani az iskolával szembeni, Ságvári út 36. szám alatt lévő napközi-étterem funkcióját. Az átjárás balesetveszélyes volta miatt, valamint a felújítás magas költsége miatt olcsóbb és jobb megoldás egy új épületrész felépítése itt. Melegítőkonyha, étterem és vizesblokkok lesznek kialakítva. Alapozás: sávalap. Felmenőfalak: Ytong 38-as és Ytong 30-as. Válaszfalak: 10 cm-es Ytong válaszfalak. Födém: Porotherm gerendás födém. Tetőszerkezet: ugyanazon nyeregtetős új tetőszerkezet folytatódik, mint a régi épület fölött is. Burkolatok: gres lap burkolatok mindenhol. Nyílászárók: akadálymentes közlekedésre alkalmas beltéri fa ajtók, kültéri műanyag bejárati ajtók, hőszigetelt műanyag ablakok. Rámpa készül a bejárathoz fogódzóval, korláttal. A teljes körű akadálymentesítés figyelembe vételével lesz kialakítva az egész épület.

4. Udvar
Az iskolaudvaron játszótér lesz kialakítva: libikóka, köteles mászófal, padok és kertiasztal, kukákkal. Az udvar vízelvezetésének megoldása felszín alatti csövekkel, víznyelőkkel történik.

Kedves abasári barátaim!

Nagyon örülünk tehát a nyereménynek, de úgy gondolom Önök is látják milyen hatalmas munka áll még előttünk. Természetesen a tőlünk telhető legnagyobb gondossággal járunk el a kivitelezés során, de kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére is a felújításról. Kérdéseiket, véleményüket, javaslataikat a sajto@abasar.hu e-mail címen várjuk. Kérjük, osszák meg velünk gondolataikat, hiszen ez a felújítás beruházás Abasár jövőjébe, a közös jövőnkbe!

Dr. Lénártné Benei Anikó
Polgármester

Letölthető dokumentumok:

Felmérési alaprajz
Felmérési alaprajz

File méret: 101.8 KiB
Dátum: 2016-08-11

Iskola Atalakitasi Alaprajza
Iskola Atalakitasi Alaprajza

File méret: 211.5 KiB
Dátum: 2016-08-11

Iskola Latvanyterv
Iskola Latvanyterv

File méret: 77.3 KiB
Dátum: 2016-08-11

Közelgő események

Nyomtatványok